Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Ultimele subiecte
» Hack Ce Sterge Orice Prinde!
Mier Iul 23, 2014 5:40 pm Scris de blonduletzu

» Intri in calc la cineva fara sa stie, si-ti faci de cap!(furi parole, spionezi, iti bati joc de el etc)
Mier Iul 10, 2013 6:03 am Scris de Moldovan

» Vind 1,5GB ramDDR 400 - PC3200
Sam Iun 01, 2013 5:58 am Scris de janmpy

» webcam surveillance server
Sam Iun 01, 2013 2:11 am Scris de Botul

» Magazin Licente Jocuri !
Vin Aug 17, 2012 5:23 am Scris de jevelo

» Avatar Stealer (Furi Avatare)
Sam Ian 23, 2010 4:23 am Scris de aDrYaN

» Program care va permite sa puneti la status caractere speciale de tip ASCII, adica simboluri din-alea in toate felurile pe langa statusul vostru.
Sam Ian 23, 2010 4:17 am Scris de aDrYaN

» Culori Counter-Strike
Sam Ian 23, 2010 3:46 am Scris de aDrYaN

» Cum pot schimba parola de la Yahoo ?
Sam Ian 23, 2010 3:36 am Scris de aDrYaN

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Parteneri
forum gratuit


Optimizarea sistemului de operare Windows XP

In jos

Optimizarea sistemului de operare Windows XP

Mesaj Scris de jevelo la data de Mier Aug 26, 2009 10:55 am

Acest articol este destinat persoanelor ce si-au reintalat sistemul de operare windows xp sau sunt gata sa faca acest lucru. Asa cum suntem cu totii unici in felul nostru si fiecare vrem sa fim mai originali, schimbam ceea ce este in jur dupa placul nostru. Aceleasi lucruri si intimpla si in cazul cu sistemul nostru de operare. Cred ca multi dintre voi aveti sistemul vostru optimizat intr-un fel sau altul dupa plac si necesitate. Este un lucru normal sa iti faci timpul pentrecut in fata calcultatorului mai confortabil si eficient. In acest scop, acest articol vine sa va ajute cu niste chestii care ar putea sa va ajute in aceasta directie, asa ca vom combina utilul cu placutul! Vom vorbi despre niste cai de optimizare si securitate a sistemului de operare Microsoft Windows XP.

Incepem cu niste chestii de optimizare a sistemului pentru utilizator. Atentie! In continuare nu se vorbeste despre marirea vitezei de operare a acestuia sau chestii din astea... Daca vreti performanta, procurati un calculator mai performant...

0. Inceputul...
Incep cu punctul 0 pentru ca in acesta trebuie deja sa fie incluse procesele de instalare a driverelor si aplicatiilor media (tot de ce aveti nevoie pentru a asigura activitatea normala a sistemului). In continuare sunt chestii ce tin doar de sistem..

1. Pornirea Windows Explorer in folderul ales de tine
In mod normal, Windows Explorer este setat sa mearga direct in directorul My Documents la fiecare lansare. Pentru a schimba aceasta situatie, mergeti pe icon-ul sau si cu butonul din dreapta accesati Properties. Schimbati target field-ul cu "%SystemRoot%explorer.exe /e, c:". Il puteti face sa mearga direct in Jocuri sau oricare alt director. Spre exemplu, daca doriti ca la fiecare accesare sa fiti trimis pe My Computer, atunci nu trebuie decat sa introduceti urmatorul target field: "%SystemRoot%Explorer.exe /e,".

2. Invata-ti Windows-ul sa se logheze automat pe contul tau
Multi poate ati observat ca, la fiecare pornire a Windows-ului, acesta nu mai intra direct in contul vostru de utilizator. Acest lucru se intampla datorita ultimelor update-uri de la Microsoft, mai precis cel pentru .Net Framework, care creaza automat un nou cont de utilizator numit ASP.NET. Din cauza lui, logarea automata este blocata.
Bineinteles ca multi va veti gandi ca cele mai simple metode ar fi de a renunta la update-ul respectiv sau de a sterge contul ASP.NET. Iata o metoda si mai simpla pentru a rezolva problema: Accesati Start->Run si scrieti "control userpasswords2". Va aparea o fereastra cu lista utilizatorilor, unde trebuie sa selectati contul dorit si sa debifati optiunea 'Users must enter a user name and password to use this computer'. Din pacate, aceasta solutie este valabila doar pentru posesorii de Windows XP Professional.

3. Calculatorul nu vrea sa se inchida mai repede?
Pentru a optimiza secventa de Shut Down mergeti la Start->Run si tastati "regedit". Cautati cheia urmatoare:


Code:
[HKEY_Local_Machine\System\CurrentControlSet\Control\SessionManager\Memory Management]


Dupa ce ati gasit-o, setati valoarea ClearPageFileAtShutdown la 0.
De asemenea, daca sunteti utilizatori de Windows XP Professional, puteti sa obtineti acelasi efect accesand Group Policy Editor prin comanda Start->Run->"Secpol.msc".

4. Reanimam iconita Quick Launch
Dupa ce ati folosit ceva timp Windows-ul ruland o multime de programe deodata, probabil ca v-ati dat seama cat de folositor este icon-ul "Show Desktop". Din pacate, cu ceva timp in urma l-ati scos din quick launch. Cum faceti sa il readuceti la locul lui?
Folositi urmatoarea metoda:
Mergeti la Start->Run si tastati comanda "regsvr32 /n /i:U shell32". Iconita va reaparea instant in Quick Launch.

5. Eliminati afisarea numelui de utilizator si a imaginii aferente din meniul de start
Multi se plang de aceasta situatie, considerand ca este deranjanta afisarea acestor informatii in meniul de start. Solutia de a scapa de aceasta afisare (fara a dezactiva Welcome Screen-ul si Windows XP Themes) este urmatoarea:
Navigati in 'C:/Documents and Settings/All Users/Application Data/Microsoft/User Account Pictures', in interiorul caruia veti gasi un fisier BMP cu numele dumneavoastra de utilizator, de genul 'smith.bmp'. Redenumiti acel fisier in 'smith2.bmp'. Urmatorul pas este sa redenumiti directorul 'C:/Documents and Settings/All Users/Application Data/Microsoft/User Account Pictures/Default Pictures' in 'Old_Default Pictures'. Pentru a elimina numele de utilizator folositi Registry Editor (Start->Run->regedit) cautand cheia


Code:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]


In lista din dreapta setati valoarea NoUserNameInStartMenu la 1. Dupa restart, numele de utilizator si poza nu vor mai fi afisate.

6. Windows-ul uita setarile voastre din Folder Options?
Este adevarat. Unii sunt mai meticulosi si isi customizeaza folderele dupa gustul lor estetic, doar ca Windows-ul nu poate memora mai mult de 400 de foldere setate. Totusi, il putem invata sa retina mai mult astfel: folosind Registry editor, mergeti la cheile mentionate mai jos si modificati BagMRU Size la 5000 (sau pana la 8000). Nu depasiti valoarea 8000, recomanda programatorii.


Code:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Shell][HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ShellNoRoam]
7. Setati command prompt-ul sa porneasca in locatia dorita
Este stiut faptul ca la comanda 'cmd' din Run se lanseaza command prompt-ul direct in folderul 'home' al utilizatorului ('C:Documents and Settings'). Pentru a modifica aceasta presetare, folosind regedit, mergeti la cheia


Code:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Command Processor]


si cautati valoarea 'Autorun'. In cazul in care aceasta lipseste, creati un nou REG_SZ si introduceti acolo folderul dorit, precedat de CD (ca la comenzile din MS-DOS). Daca lasati CD simplu, atunci el va porni direct in 'C:'. Puteti de asemenea sa tastati 'CMD /?' pentru a vedea informatii detaliate despre parametrii comenzii.

8. Cand nu puteti folosi modul 'preview' pentru fisiere GIF, JPEG sau HTML in casuta Display Properties
Tastati 'REGSVR32 /i SHIMGVW.DLL' si 'REGSVR32 /i MSHTML.DLL' in Start->Run pentru a rezolva acest neajuns.

9. Stergeti informatiile referitoare la cautarile anterioare pentru a va proteja intimitatea
Utilizati Registry Editor si cautati


Code:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\ExplorerBars\FilesNamedMRU]


Acolo veti putea sterge cautarile anterioare.

10. Windows Archive Manager
V-a expirat programul de arhivare zip si vreti sa reveniti la functia oferita de Windows XP pentru management-ul arhivelor zip. Din pacate, extensia zip a ramas neasociata dupa dezinstalarea programului folosit anterior.
Pentru a reasocia fisierele .zip cu dezarhivatorul integrat de Windows mergeti la Start->Run si tastati 'REGSVR32 ZIPFLDR.DLL' sau 'cmd /c assoc .zip=CompressedFolder'.

11. Ceea ce tine de afisare si stilistica...
Fiecare are gusturile sale din care cauza nu o sa stau sa pun teme si stiluri pentru sistem... Fiecare poate face asta... Dar as vrea sa va arat cum puteti schimba infatisarea Command Prompt pentru ca personal lucrez destul de des cu acesta...
* Start->Run->"regedit"->OK si mergeti la cheia


Code:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Command Processor]


* Acolo ar trebui sa fie: CompletionChar,DefaultColor si Enable extensions
* Valoarea lui "DefaultColor" este formata din 2 caractere: primul (cifrele) este culoarea fundalului iar a doua (literele) este culoarea textului.
Click dreapta pe "DefaultColor" si click pe "Modify". Modificati "Value Data" cu 2 caractere din lista de culori.
0=Negru; 1=Albastru; 2=Verde; 3=Aqua; 4=Rosu; 5=Violet; 6=Galben; 7=Alb; 8=Gri; 9=Albastru deschis; A=Verde deschis; B=Aqua deschis;
C=Rosu deschis; D=Violet deschis; E=Galben deschis; F=Alb stralucitor
## Pentru utilizatorii Windows XP si mai ales pentru administratorii de retea!
Nu stiu daca cu totii stiti ca Windows XP permite afisarea unui mesaj personalizat, sub forma unei casete de dialog inainte de aparitia meniului de LogOn. Pentru a activa aceasta facilitate trebuie sa aveti drepturi de administrator. Porniti regedit si cautati cheia


Code:
[HKEY_Local_Machine\Software\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Winlogon]


Titlul mesajului de exemplu 'Mesaj' trebuie introdus in cadrul intrarii 'LegalNoticeCaption'. Introduceti apoi textul acestuia in cadrul intrarii 'LegalNoticeText'. Aceasta functie este utila administratorilor de sistem care pot atrage atentia utilizatorilor la anumite modificari survenite. Asa cum pentru modificarea acestui mesaj sunt necesare drepturi de administrator, acest mesaj nu poate fi schimbat de utilizatori, ceea ce reprezinta o garantie ca va fi vazut de toti cei care utilizeaza sistemul dat. Pentru a dezactiva mesajul nu este nevoie decat sa stergeti textele introduse recent.

12. Inchideti windows services care nu sunt utilizate...
Acestea se afla in My Computer -> Control Panel -> Administration -> Services
Aici trebuie sa facem ceva ordine pentru ca de aici apar unele vulnerabilitati destul de grave si desigur resurse utilizate fara mare folos. Din aceasta lista dezactivati Telnet, Remote Registry, Windows Update (in caz ca nu faceti update de la Microsoft), Wirelles Connections (daca nu folositi reteaua wirelles), Windows Firewall (care merge ca standart in windows, si care merita inlocuit cu unul normal), Time service (raspunde de ora exacta pe calcultator).

13. Instalati Service Packs & Daily Updates
Aceste update-uri servesc la inlaturarea erorilor, sporirea eficientei si productivitatii sistemului cat si la inchiderea vulnerabilitatilor identificate in sistemul dat. Hackerii folosesc aceste gauri de securitate pentru a obtine privilegii pe calculatorul vulnerabil. In caz ca dupa un update facut de sistem se "trezeste" serviciul de control a validitatii sistemului dat, urmati urmatorul punct.

14. Scapati de Windows Genuine
In caz ca totusi v-ati intilnit si cu aceasta problema solutia ar fi urmatoare:
* Lauch Windows Task Manager.
* End wgatray.exe process in Task Manager.
* Restart Windows XP in Safe Mode.
* Delete WgaTray.exe from c:\Windows\System32.
* Delete WgaTray.exe from c:\Windows\System32\dllcache.
* Lauch RegEdit.
* Browse to the following location:


Code:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify]


* Delete the folder WgaLogon and all its contents
* Reboot Windows XP.
In caz ca ceva nu merge normal, cautati pe google un remover wga pentru a scapa de problema.

15. Deschideti ochii larg caci nu totul poate fi vazut...
Pentru cei mai avansati, care eventual lucreaza mai mult cu diferite fisiere si aplicatii cred ca le-ar prinde bine sa bifeze optiunile Show hidden files & file extensions din Service -> Folder Options.

## In continuare ar trebui sa vorbesc despre asigurarea securitatii sistemului de operare, dar aceasta este o tematica care necesita un articol aparte deoarece este nevoie de mai multa explicatie.

Pentru final, as vrea sa scriu o indicatie pentru toti cei ce nu au prea multa experienta... In sistemul de operare Windows XP sunt cateva fisiere senzitive, care nu trebuiesc editate/redenumite sau sterse. Rezultatul acestor actiuni va fi incapibilitatea sistemului de a rula in mod normal! Iata aceste fisiere despre care vorbesc...

Atentie! Fisierele fara de care windows-ul nu booteaza!
*NTLDR : se ocupa cu prebootarea si bootarea { inceputul acesteaia }; daca apare mesaj de genu NLTDR missing.. aveti probleme cu boot files.
*BOOT.INI , *BOOTSECT.DOS * NTDETECT.COM
In caz ca apar probleme cu bootarea sistemului, una din solutii ar fi copierea acestora in directoriul C:\ cu ajutorul unui LiveCD sau oricare alta metoda cunoscuta de voi... Atentie! Spun asta pentru ca adesea toata problema este in unul/sau mai multe din aceste fisiere si ca rezultat nu este nevoie de reinstalat intregul sistem de operare!
avatar
jevelo
Admin

Numarul mesajelor : 104
Data de inscriere : 25/08/2009
Varsta : 26

Vezi profilul utilizatorului http://extrahack.omgforum.net

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum